Diane Van Den Bergh

Psychotherapie

Gezin & arbeid

Ik stel vast dat jonge ouders vandaag denken dat ze de combinatie van gezin en buitenshuis werken zonder meer moeten aankunnen. Gaan we een generatie (of twee) terug in de tijd, dan waren de jonge ouders er zich van bewust dat de keuze voor een combinatie van gezin en arbeid extra druk met zich meebracht. Zij konden als het ware nog respect voor hun eigen prestatie opbrengen. Vandaag hebben onze jonge ouders het gevoel te falen wanneer dit niet allemaal vanzelf lukt.

Ik had vandaag nog een moeder van twee jonge kindjes op gesprek die net als haar partner voltijds werkt. Het jongste verstoort flink de nachtrust van de ouders, en het oudste test hen grondig uit overdag. Zoiets vraagt soms meer energie dan een voltijds werkend koppel aankan. De moeder was enigszins verbaasd toen ik haar erkenning gaf voor het feit dat dit echt wel zwaar is voor hen. Dat het normaal is dat ze af en toe ‘op’ zijn. Dat er af en toe geen energie meer over is om het oudste kind de gewenste dosis aandacht te geven. “Maar, …mijn collega’s werken toch ook allemaal voltijds.” Dit klonk als: “Als iedereen het aankan, waarom ik dan niet?”

Ouders met jonge kindjes leveren een meer dan gemiddelde prestatie, en hun eigen ouders, buren en vrienden zijn vaak ook niet meer zo beschikbaar dan ze wel eens zouden willen. Ze mogen niet te streng zijn voor zichzelf en kunnen best zorgen dat ze iets hebben om hun ‘batterijen’ aan op te laden, iets waar ze plezier aan beleven en dus ook energie uit halen. Al is het maar op tijd en stond een goed gesprek met vriend(in), buur, familie, collega of de partner.

Het is goed dat mensen die ouders professioneel ondersteunen hiervoor aandacht hebben. Wanneer ouders zich aanmelden met ‘moeilijk’ of ‘lastig’ gedrag van hun kind, blijkt dit gedrag vaak normaal binnen de ontwikkeling. Het kan dan een gebrek aan energie of ‘vreugde’ zijn dat opvoeden zwaar maakt.