Diane Van Den Bergh

Psychotherapie

Visie

Systeemtherapie – Emotionally Focused Therapy (relatietherapie)

Bij systeemtherapie ligt de nadruk op interacties, context en communicatie.

Systeemtherapie gaat er van uit dat je voortdurend beïnvloed wordt door je omgeving: het gezin waaruit je afkomstig bent en je huidige relatienetwerk.  Je gezins- en familieleden, maar ook je relatienetwerk spelen in je leven een belangrijke rol.

Veel aandacht gaat ook naar communicatie en gedrag tussen mensen.  We kunnen ons niet ‘niet-gedragen’ en alle gedrag heeft betekenis.  En vaak doen er zich misverstanden voor omwille van de verkeerde betekenis die we geven aan bepaalde communicatie en bepaald gedrag.

Systeemtherapie richt zich op het geven van nieuwe betekenissen aan de gebeurtenissen in je leven en op het uitlokken van relationele betrouwbaarheid.  Hoe kun je weer afgestemd worden op het positieve?  Hoe kan het vertrouwen, de verbinding  tussen jou en de ander vergroot worden?  Hoe kan je vrij zijn in verbondenheid?

Bij E.F.T. (emotionally focussed therapy) ligt de nadruk niet op ‘kunnen we goed communiceren en onderhandelen met elkaar’, maar ‘ben je er voor me als ik je nodig heb’.